Anatomia unui eşec – (preambul)

În primul rând vreau să le răspund celor care, direct sau indirect, mă îndeamnă să trag concluzii şi să dau verdicte.
Dragi prieteni, nu pot face asta. Nu sunt eu deţinătorul adevărului absolut. Iar dacă asta s-a înţeles din titlul articolului anterior, atunci s-a înţeles greşit.
Eu m-am referit la adevăr aşa cum se spune în faţa judecătorului: „adevărul şi numai adevărul”. Dar nu eu sunt judecătorul, ci doar un simplu martor, care a putut vedea numai o parte din întreg.
Dacă vreţi să avem imaginea de ansamblu şi să-nţelegem totul mai bine, dacă vreţi s-avem o şansă de-a îndrepta lucrurile, e nevoie ca fiecare dintre voi să spună, fără frică, tot ceea ce ştie cu privire la încălcări, abuzuri, derapaje. Eu am arătat că se poate, şi o voi face în continuare.

În al doilea rând, pot să vă spun că, după ce am cântărit bine lucrurile, am ales să dau curs mai întâi promisiunii din finalul articolului referitoare la istoricul acestei construcţii politice, şi abia apoi să revin la acest ultimul episod de după demisiile din filiala Bucureşti şi mailul pe care i l-am trimis Doamnei M.
Pe un subiect atât de sensibil, mi se pare mult mai important să se-nţeleagă cât se poate de bine premisele şi modul cum au evoluat lucrurile, decât dorinţa de-a afla cât mai curând partea finală.

Aşadar, vă voi relata fapte şi întâmplări petrecute pe parcursul a mai bine de 6 luni de zile, începând cu anunţarea candidaturii Doamnei M, aşa cum le-am putut vedea eu, ca participant activ la acest proiect.

Această serie de articole pe care v-o propun, este de fapt o analiză de caz a modului prin care, chiar şi un proiect politic pornit cu mult entuziasm şi bune intenţii, ajunge să se abată atât de tare de la obiectivele iniţiale, încât se transformă în ceva la fel de detestabil precum partidele profund corupte aflate pe scena politică actuală.
Dar e chiar mai mult decât atât.
Această “poveste” este totodată şi o radiografie a societăţii în care trăim, din punctul de vedere al implicării civice şi nu numai.
Este vorba aici de onestitate, dar şi de interese mercantile, de dorinţă de putere şi corupere morală, de transparenţă, adevăr, legalitate şi democraţie.
Este vorba de imagini fardate şi realităţi crude. Este vorba de speranţă.

Am să vă relatez cele mai relevante fapte, întâmplări, discuţii la care am luat parte. Am să vă pun la dispoziţie date şi informaţii. Fără însă a evalua eu ce-a fost bine şi ce-a fost rău în toată această “epopee” civico-politică. Îl las pe fiecare dintre voi să judece asta.
Iar pentru ca totul să fie mai uşor de urmărit şi verificat, o să-ncerc să prezint totul în ordine cronologică, sub forma unui jurnal.

Voi încerca, în limita timpului disponibil (trebuie să recitesc mail-uri etc., nu vreau să scriu după ureche), să postez la fiecare câteva zile un astfel de articol, până ce voi acoperi întreaga perioadă, cât am fost implicat, trup şi suflet, în acest proiect.

5 thoughts on “Anatomia unui eşec – (preambul)

  1. Eşecul este eşec, oricât de elegant am încerca să-l cosmetizăm. Aşa cum ştiţi, sunt un om din interior. Cu excepţia primei faze – n-am fost voluntar în campania doamnei Macovei – am luat parte ca martor sau participant, la celelalte.
    Concluzia, asemenea unei sentinţe, s-a dat duminică seara – 26 aprilie 2015 – după simulacrul de vot. Cei care au preluat filiala după abandonul ruşinos al domnului Poliţeanu – apropo, aşteptăm încă explicaţii reale de la dânsul – au târât mica organizaţie în haos total. Membri care aderaseră online, au fost chemaţi la sediu – cam ca în vremurile din anii ’50-’80 – ca să-şi depună adeziunile în scris şi să primească drept de vot pentru scrutinul ţinut aproape anonim în acelaşi sediu. Cu chiu şi vai s-au strâns până-n 80 de adeziuni, jumătate aparţinând găştii formate. Nu ştiu dacă domnul “Shere” Marinescu reprezintă găselniţa de ultima oră a doamnei Macovei, dar dânsul n-a strâns nici măcar jumătate din “voturile aşa-zis validate”, adică 33 de membri “oficiali” l-au dorit în fruntea Filialei Bucureşti.
    “Gaşca” din Sf. Constantin nu va putea câştiga respectul celor mulţi. Dacă membri înscrişi online nu vor cotiza, numai sprijinul material din afara organizaţiei le va putea prelungi agonia cele 6 luni după care mai mult ca sigur se va auto-dizolva. Domnii şi doamnele de-acolo, de fapt doresc înregimentarea în partidul doamnei Macovei şi puţin le pasă de Asociaţie. Sunt aceiaşi veleitari, ciolănari şi profitori care otrăvesc de 25 de ani politica românească. În loc de o democraţie participativă, directă şi putere împărţită egal, au introdus o pseudo-democraţie dirijată de gaşcă.

    Domnule Dan Ţeca, trebuie s-o luăm de la cap, să reconstruim Asociaţia la nivel municipal, nu ca un tot amorf comandat de la centru, ci pe grupuri care să comunice online. Din ele trebuie să pornească oamenii de la comandă, executivii din structurile naţionale. Ne trebuie un statut nou, un cod etic şi un administrator IT. Primul nostru proiect, trebuie să fie statutul propus votului online. Dacă doamna Macovei nu va fi de acord, cu atât mai rău pentru dânsa, noi trebuie să ne ducem treaba până la capăt.

    Liked by 1 person

    • Domnule Ştefan Cezar Bucur, mi-e teamă că trebuie să vă dezamăgesc. Am motive serioase să cred că nu se mai poate face nimic cu această construcţie politică, fie ea Asociaţie sau Partid.
      După ce veţi afla tot ce am eu de spus, ce mai au şi alţii de spus, veţi putea şi dvs. să vă formaţi propria opinie, şi vom vorbi atunci mai pe-ndelete despre ce ne rămâne de făcut.

      Like

  2. Asa cum am sustinut si pe facebook, nu este timp pierdut pt dvs. dle DT alaturi de asociatie, nici pentru ceilalti. Intr-adevar acum incepe sa se cearna sita, doar ca nu m-am pronuntat cine trece prin ea. Episodul dvs. poate fi util si pentru noua grupare politica, pentru ca va fi mai pregatita cum sa abordeze noile aderari mai bine si va fi mult mai selectiva inca de la inceput.
    Parcurgand cu interes relatarile de pe blog, dar in acelasi timp urmarind si activitatea si realizarile membrilor care imping aceasta organizatie incep sa cred ca va doreati prea mult de la un grup care trebuia sa ia niste decizii rapide si sa isi atinga un obiectiv punctual.
    Unele situatii cer astfel de decizii in forta si nedemocratice pentru un “mai bine” pe care unii de nu il pot vedea imediat.

    Ultrademocratia pe care o doriti este cred o teza utopica personala, neaplicabila unui mediu politic care are nevoie de tratament si actiune imediata. Iar actiunea are nevoie de decizii, bune, perfecte sau mai putin perfecte, dar asumate.

    Like

    • Domnule Radu F., cred că vă dau dreptate în legătură cu sita despre care vorbiţi. Dar nu sunt convins că aveam aceeaşi viziune în privinţa selecţiei respective.
      Deciziile în forţă şi nedemocratice îşi pot găsi locul într-un partid gen PSD sau PNL, dar sub nicio formă aici, unde s-a pornit tocmai de la ideea de a face un cu totul altfel de politică, “de jos în sus”, cu o “democrație internă cum n-a fost niciodată în România”, şi cu “maximă transparență”.
      Niciun mai bine, aşa cum îi spuneţi dvs., nu poate justifica încălcarea gravă a propriului Statut, la numai o lună după ce-a fost adoptat!

      Într-adevăr, nu a fost chiar inutilă toată această “aventură” politică. A constituit un adevărat test de stres, prin care s-a relevat destul de clar cine respectă cu adevărat şi cine doar clamează astfel de principii: Transparenţă, Dreptate, Adevăr, Onestitate, Democraţie reală.

      Liked by 1 person

  3. Solutiile apar atunci cand si oamenii prezenti si hotarati pentru schimbarea proprie sunt implicati in prezent nu in prejudecati sau prezumtii de vinovatie fata de cei care conduc 🙂 !!!!

    Like

Leave a comment