Anatomia unui eşec – M10 (ep.23)

DEMOCRAŢIE LA FIRUL IERBII

Deşi am încercat în repetate rânduri, prin toate mijloacele posibile (email, SMS, telefon), să o contactez pe Doamna M, începând cu momentul Sesizării privind încălcarea atribuţiilor Adunării Generale, aceasta a refuzat cu obstinaţie să-mi răspundă.
M-a contactat în schimb consilierul său Mircea B (“Umbra Monicăi M…), care a încercat să mă tempereze, spunându-mi că nu o să-mi răspundă nimeni, fiindcă au alte priorităţi la acel moment din preajma lansării partidului.

Văzând că nu există interes din partea conducerii faţă de încălcările grave din asociaţia al cărei membru fondator eram (şi sunt în continuare!), m-am decis să aduc problemele respective şi în spaţiul public. Am scris, aşadar, un articol şi am încercat să-l public în mass-media electronică din zona favorabilă organizaţiei noastre.
N-am să mai detaliez acum motivele pentru care am luat această decizie, conţinutul articolului, sau reacţia respectivelor publicaţii, întrucât am făcut-o deja în prima mea postare de pe Blog. O găsiţi aici: Adevărul despre M10

2 aprilie 2015 – Când am aflat despre demisia “echipei” Poliţeanu, la o lună de la lansarea publică a partidului, mi-am întrerupt demersurile legate de publicarea articolului, pentru a mai face o ultimă încercare de a lua legătura cu Doamna M. I-am scris următorul email:

“Doamnă M… M…,

Am crezut că nu voi mai ajunge să vă mai scriu vreodată, după discuţia cu Mircea B… dinaintea lansării partidului, când nu am reuşit să cădem de acord în privinţa priorităţilor legate de construcţia politică.

Spuneam atunci că toate chestiunile gen „marea lansare” sau “organizarea la nivel macro” (considerate prioritare de Mircea), erau secundare faţă de problemele ce ţin de substanţa acestei construcţii – respectarea şi preţuirea mai mult decât orice în această organizaţie, a valorilor care reprezintă (în opinia mea) şi cartea dumneavoastră de vizită: integritate, legalitate, dreptate, adevăr, democraţie, transparenţă, şi că orice derapaj de la aceste principii ar fi trebuit să constituie prioritatea zero.

Spuneam atunci că, fără respectarea cu maximă stricteţe a acestor valori, toată această (abia începută) construcţie politică se va prăbuşi, foarte probabil, precum un castel din cărţi de joc.

Din păcate, se pare că şi recentele sondaje confirmă faptul că această abordare antidemocratică, cu decizii arbitrare şi nestatutare, luate de un grup foarte restrâns, abordare care încearcă de fapt să copieze modelul clasic de funcţionare al partidelor, se dovedeşte a fi complet greşită.

Oamenii se simt foarte izolaţi şi înstrăinaţi de sistemul politic actual. Singura modalitate de reangajare civică ar fi să li se ofere (membrilor simpli) putere reală de decizie într-un partid – vedeţi vă rog succesul incredibil al lui Podemos, care a reuşit în acest fel ca, la numai un an de la înfiinţare, să ajungă pe primul loc în intenţia de vot (22,5%)!

Schimbările recente de la vârful asociaţiei mi-au redeşteptat o urmă de speranţă în legătură cu destinul acestei construcţii politice.

Aşa încât, dacă, şi numai dacă, aceste demiteri/demisii sunt legate (şi) de derapajele grave pe care le-am semnalat în mod constant (fapt care a şi dus, în cele din urmă, la eliminarea mea), şi au ca scop readucerea acestei construcţii pe calea cea dreaptă, democratică, atunci, îmi manifest disponibilitatea de a o sprijini în continuare.

Iar în acest caz, vă rog, cu tot respectul cuvenit, să-mi daţi un răspuns (chiar şi informal) la contestaţia privind suspendarea mea din asociaţie, contestaţie pe care am depus-o în urmă cu  cca. 45 de zile, şi pe care v-o anexez din nou.

(Să fie oare asta „cavaleria” care am tot sperat să vină să salveze această construcţie politică?)

Cu aceeaşi onestitate,
Dan” 

Imediat după ce am trimis acest email, am vrut să aflu care este situaţia de fapt, şi am contactat-o pe chat pe doamna Elena A, care, lucrând la secretariatul sediului naţional comun al Partidului şi Asociaţiei ca responsabilă cu PR-ul, ştia cam tot ce mişcă în M10.
Ceea ce am aflat de la doamna Elena, nu m-a făcut deloc mai optimist, dimpotrivă.

Elena

Noaptea târziu, Doamna M mi-a răspuns foarte scurt la email, indicându-mi când să o contactez telefonic. Am sunat-o şi i-am solicitat o întâlnire faţă-n-faţă, cu care Doamna M a fost de acord.

8 aprilie 2015 – Ne-am întâlnit în Parcul Grădina Icoanei şi ne-am aşezat pe o bancă pentru a putea discuta pe îndelete.

Mai întâi, Doamna M a vrut să mă pună la curent cu motivele plecării lui Mihai P.
Mi-a spus că l-a concediat de pe postul de consilier de europarlamentar fiindcă, deşi era plătit să-şi facă treaba pe acel post, în realitate el lucra pentru Asociaţie. Ca urmare a acestei concedieri, el s-a supărat şi a plecat şi din Asociaţie.
Am vrut să ştiu dacă în decizia de a-l concedia, a luat în considerare şi încălcările comise de acesta în Asociaţie. Iniţial, Doamna M mi-a spus că nici nu a ştiut de aceste încălcări. I-am reamintit însă, că eu personal i-am sesizat o astfel de încălcare, în scris şi cu precizarea clară a articolelor încălcate şi a temeiului statutar pentru sesizarea respectivă. Doamna M a recunoscut că într-adevăr aşa stau lucrurile şi că a mai primit şi de la alţii informaţii în acest sens. Nu a putut însă să-mi dea o explicaţie pentru ignorarea acelei sesizări, iar eu, văzând că am pus-o într-o situaţie dificilă, din politeţe, nu am mai insistat.

Am vorbit apoi despre cauzele involuţiei acestei construcţii politice.
Doamna M susţinea că totul se datorează unui management prost şi că  e nevoie de „manageri profesionişti, care au mai făcut asta”.
I-am spus că, în opinia mea, cauzele sunt cu totul altele şi anume faptul că membrii asociaţiei nu au fost implicaţi cu adevărat în procesul democratic de dezbatere şi decizie (aşa cum era prevăzut şi în Statut). Că deciziile se luau în mod netransparent de un grup restrâns şi fără legitimitate democratică.
Doamna M mi-a confirmat că a constatat şi ea acest lucru. Mi-a spus că a aflat despre faptul că Mihai P „îşi făcuse bisericuţe” şi a adăugat că nici pe ea nu o consultau.

Am discutat puţin despre scorul înregistrat în sondaje de Partidul M10, precum şi despre faptul că şi-a dat seama că acea structură cu filiale independente ale Asociaţiei a fost o eroare, cu atât mai mult cu cât unele filiale nu au respectat decizia Adunării Generale a Asociaţiei mamă de a avea un Statut identic, introducându-şi prevederi diferite în Statute.

Însă subiectul principal, pe care s-a concentrat cea mai mare parte a discuţiei, a fost acela legat de democraţia internă din Partid.
Eu am adus câteva argumente în favoarea democraţiei de tip direct, în care majoritatea deciziilor, şi mai ales cele importante, se iau împreună de toţi membrii organizaţiei. În principal, erau cam aceleaşi argumente pe care Grupul nostru de iniţiativă i le adusese şi la întâlnirea de la Cafeneaua politică, la care Doamna M participase în noiembrie 2014.

I-am spus că, dacă puterea n-ar mai fi concentrată în mâinile câtorva oameni, ci ar fi distribuită la marea masă a membrilor, n-ar mai putea exista astfel de abuzuri în interiorul organizaţiei.
Am mai adăugat şi argumentul că noi nu putem să le oferim oamenilor avantaje materiale, cum fac alte partide, pentru a-i cointeresa să intre în partid. Singurul lucru pe care-l putem oferi, ar fi să le dăm membrilor posibilitatea de a participa la procesul de dezbatere şi decizie, în aşa fel încât puterea lor să fie una reală în Partid.

Doamna M mi-a spus că şi în opinia sa „e de jos în sus construcția”, dar că nu se pot lua toate deciziile cu toţi membrii, şi va trebui să ne gândim la tipuri de decizii şi „să le punem pe hârtie şi pe paliere”.
Mi-a mai argumentat că, în cazul deciziilor colective, nu am avea asumarea răspunderii, şi că mai important e să punem oameni OK la conducere.

I-am răspuns că, în opinia mea, acest efort permanent de a căuta cel mai bun om, nu este justificat de rezultatele care se obţin. Şi i-am dat ca exemplu chiar cazul consilierului său Mihai P, pe care desigur că l-a ales cu mare atenţie, dat fiind colaborarea atât de îndelungată cu acesta. Doamna M a înţeles că argumentul meu merge în sensul de a-i demonstra că a luat o decizie greşită. I-am explicat că nu asta vreau să spun, ci faptul că orice om, oricât de bine ar fi selectat, când ajunge să deţină puterea, are tendinţa de a abuza de ea. Aşadar, mecanismul este de vină.
Iar în privinţa asumării răspunderii, i-am atras atenţia că, timp de 4 ani, este aproape imposibil să tragi la răspundere pe cineva care a fost ales pe o funcţie.

Mi-a cerut să-i dau exemple de decizii importante care cred eu că ar trebui luate de toţi membrii.
I-am enumerat câteva, care urmau să fie luate chiar foarte curând în M10: Statutul partidului, Regulamentul de ordine interioară, criteriile de integritate pentru membri. Dar am precizat că decizia AG ar trebui să fie una reală, nu cum s-a făcut în cazul criteriilor de integritate pentru admitere, în care s-a dat o anumită formă şi s-a spus: „asta este propunerea pe care trebuie s-o votaţi, ori sunteţi de acord cu ea ori nu!”. Trebuie să se voteze pe articole şi să existe propuneri alternative.

Discuţia a durat cam trei sferturi de oră şi a fost una extrem de densă şi dinamică, de multe ori întrerupându-ne unul pe celălalt.
La final, Doamna M s-a oferit să-mi trimită prin email Motivarea deciziei prin care fusesem suspendat din Asociaţie, dar mi-a spus, totodată, să nu dau aşa mare importanţă acestui lucru, fiindcă eu sunt interesat de partid, iar Asociaţia n-are nimic de-a face cu construcţia acestuia. (Nu mi-a mai trimis, însă, niciodată acea Motivare.)

Seara târziu, i-am scris un email:
“În primul rând vreau să vă mulţumesc foarte foarte mult pentru disponibilitatea de a sta de vorbă cu mine. Sper din tot sufletul să nu consideraţi inutilă această discuţie.
În acelaşi timp, vă rog să mă iertaţi dacă, înflăcărat de aceste idei în care cred cu tărie, m-am lăsat luat de val şi am fost nepoliticos cu dumneavoastră pe parcursul acestei discuţii. (…)”

Mi-a răspuns:
“Nu a fost rau astazi. Scrie.mi structurat si gindeste.te la palierul deciziilor
Te rog inca odata sa nu ataci pe nimeni pe FB sau in orice alt fel. Sa fim intelepti.”
(Îi spusesem, printre altele, şi că am de gând să demasc fariseismul demisionarilor din grupul Poliţeanu, care acum se victimizau prezentându-se ca mari apărători ai principiilor şi democraţiei în M10.)

Deşi acum nu mai părea să agreeze la fel de mult ideea unei democraţii interne participative (aşa cum o făcuse la discuţia iniţială cu Grupul nostru de iniţiativă), Doamna M se arătase, totuşi, destul de deschisă în a lua în considerare nişte propuneri constructive, bazate pe argumente solide.
Însă nu puteam trece cu uşurinţă peste ceea ce-mi spusese doamna Elena A. Avusesem ocazia să o cunosc destul de bine pe această doamnă, şi ştiam că era o persoană onestă şi principială. Iar ceea ce-mi spusese, mi se părea cu atât mai îngrijorător, cu cât ştiam şi cât de dedicată îi este Doamnei M. 

Dată fiind invitaţia Doamnei M de a veni cu propuneri pentru Statutul partidului şi având acum confirmarea clară că Asociaţia nu mai reprezenta un forum de dezbatere privind construcţia noului partid, mi-am îndreptat din nou atenţia către Grupul nostru de iniţiativă pentru înfiinţarea partidului, a cărui activitate fusese întreruptă odată cu constituirea asociaţiei ce ar fi trebuit să preia această sarcină.
Nu aveam de gând să mă transform şi eu într-un fel de consilier (neoficial) al Doamnei M, şi să intru astfel în acel cerc restrâns în care se aranjau lucrurile şi se luau decizii în mod total netransparent. Chiar dacă asta ar fi ajutat, poate, la includerea acelor prevederi pe care mi le doream (ce ţin de Democraţia Participativă) în Statutul Partidului, nu puteam proceda aşa, fiindcă ar fi fost total împotriva principiilor democratice pentru care luptam.
Setul de propuneri trebuia să rezulte în urma unei dezbateri libere şi a votului democratic din Grupul de iniţiativă, pe care ştia şi Doamna M că eu îl coordonez.
De fapt, tocmai ca reprezentant al acestui Grup fusesem invitat să fac parte dintre membrii fondatori ai acestei asociaţii ce ar fi urmat să construiască Partidul. (vă rog să reţineţi acest aspect important, căci va avea mare relevanţă în episodul următor)

Pentru ca reprezentativitatea democratică a acestui Grup de iniţiativă să fie cât mai bună, am lansat invitaţii de înscriere în acest grup (precizând şi rolul dezbaterii propuse) pe toate paginile şi grupurile Facebook legate de M10, sau dedicate Doamnei M.
Am trimis, totodată, astfel de invitaţii şi către adresele de email, pe care le primisem de-a lungul timpului în mail-urile adresate susţinătorilor, adrese ce fuseseră înşiruite (neascunse) la rubrica “destinatari”.
În urma acestor invitaţii, Grupul de iniţiativă s-a mărit cu aproximativ 20%, ajungând astfel la circa 600 de membri, toţi fiind susţinători, mai mult sau mai puţin activi, ai Doamnei M.

Am lansat apoi, în interiorul Grupului nostru de iniţiativă, o dezbatere consistentă, ce a inclus chiar şi o întâlnire în lumea reală, la cea de-a şaptea ediţie a Cafenelei politice.
În urma acestei dezbateri, a rezultat un set 13 principii de organizare a partidului, cu variante alternative, pe care le-am supus apoi, în mod individual, la vot, membrilor acestui Grup de iniţiativă format din cei 600 de susţinători ai Doamnei M.
Setul final de propuneri ce avea să rezulte în urma acestui vot democratic, urma să i-l înaintez Doamnei M, pentru a le lua, sau nu, în considerare, la elaborarea Statutului Partidului M10.

21 aprilie 2015 – Am declanşat procedura de vot pe grupul nostru de Facebook.
https://www.facebook.com/events/1381070448889065/ (atenţie, fiind vorba de un grup închis, acest Event poate fi vizualizat doar de membrii grupului Reinventând Democraţia, grup FB care, la vremea aceea, se numea Forumul susţinătorilor Monicăi Macovei)

În jurul orei 22:00, chiar în mijlocul desfăşurării votului, primesc un apel telefonic de pe un număr ascuns. Am răspuns şi…

Advertisements

2 thoughts on “Anatomia unui eşec – M10 (ep.23)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s